Głównym celem zajęć jest nabywanie, podtrzymywanie i doskonalenie umiejętności wykonywania czynności przydatnych w życiu codziennym takich jak: wybór i zakup produktów spożywczych, przygotowywanie prostych posiłków, gotowanie – czynności umożliwiających zaspokajanie podstawowych potrzeb życiowych.
Zajęcia prowadzone są głównie w kuchni wyposażonej w niezbędny sprzęt AGD.
W pracowni kulinarnej uczestnicy:
poznają zasady higieny osobistej
wyrabiają nawyk zakładania odzieży ochronnej
uczą się utrzymywania w czystości jadalni i pracowni oraz naczyń i urządzeń AGD
organizują zakupy, planują wydatki, przygotowują menu
nabywają umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych
poznają zasady racjonalnego odżywiania się
uczą się wstępnej obróbki produktów tj. mycie i obieranie warzyw, owoców
poznają sposoby parzenia kawy, herbaty, sporządzania potraw i prostych dań
uczą się przygotowania posiłków na specjalne okazje np. z okazji urodzin, świąt co zazwyczaj poprzedzone jest poznawaniem tradycji kultywowanych obrzędów
uczą się estetycznego nakrywania do stołu, dekoracji potraw oraz zasad zachowania się przy stole podczas spożywania posiłku
nabywają i utrwalają umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD
zapoznają się z zasadami prawidłowego przechowywania żywności
rozwijają umiejętność wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy.
Samodzielnie wykonywane posiłki, wspólna konsumpcja pozytywnie wpływają na samopoczucie uczestników – są źródłem satysfakcji, podnoszą poczucie własnej wartości, wzmacniają wiarę we własne możliwości. Ponadto uczą odpowiedzialności i zaradności życiowej oraz współdziałania w grupie.