Pracownia kulinarna i gospodarstwa domowego jest miejscem bardzo chętnie odwiedzanym przez naszych uczestników. Przygotowanie i spożywanie posiłków to nie tylko zaspokajanie podstawowej potrzeby jaką jest głód, ale możliwość wykazania się własnymi umiejętnościami a często także szansa na odkrycie ukrytych talentów kulinarnych.
Tradycją w naszej pracowni kulinarnej jest przyrządzanie poczęstunku z okazji urodzin uczestników, śniadania Wielkanocnego, kolacji Wigilijnej, imprez okolicznościowych – Andrzejki, Walentynki.
Wspólne gotowanie jest często okazją do zabawy, dzielenia się własnymi doświadczeniami ale przede wszystkim daje możliwość nabywania konkretnych umiejętności m .in:
planowania i robienia zakupów z uwzględnieniem ceny towaru
zasad przechowywania żywności z uwzględnieniem terminów ważności spożywczej produktów
podstaw zdrowego żywienia
rozróżniania składników i ich przydatności
umiejętnego korzystania z przepisów kulinarnych
samodzielnego przygotowania posiłków
dbania o swoje najbliższe otoczenie, stanowisko pracy
poznają zasady higieny osobistej i otoczenia
uczą się używania przyborów kuchennych
poznają zasady bezpiecznego posługiwania się sprzętem będącym na wyposażeniu naszej kuchni – kuchenki elektrycznej i mikrofalowej, piekarnika, zmywarki, lodówki i innych drobnych sprzętów AGD.